Przejdź do treści

Metody oceny mąki,kwasów i pieczywa

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

 

Czy chcesz wiedzieć jak oceniać jakość mąki, kwasów, ciasta i pieczywa?

U nas poznasz metody ich badań oraz samodzielnie je przeprowadzisz!

Oto co dla ciebie przygotowaliśmy:

szkolenie 2- dniowe 

1.  Badania jakości mąki z punktu widzenia piekarstwa

- badanie ilości i jakości glutenu w mące

- badanie liczby opadania w mące – ilości enzymów w mące

- badanie wodochłonności mąki

- badanie właściwości reologicznych ciasta

- badanie bieli (zamiast spalania) dla określenia typu mąki

- badanie wskaźnika sedymentacji we Zeleny’ego

2.  Badania jakości kwasów i ciasta

- badanie kwasowości ogólnej - kwasów, ciasta i pieczywa

- badanie kwasowości lotnej - kwasów i ciasta

- pokaz nowoczesnej metody sporządzania kwasów piekarskich

3.  Badania jakości wypieku kontrolowanego

- wykonywanie próbnych wypieków laboratoryjnych

- kontrola fermentacji ciasta (mąki i drożdży)

- kontrola temperatur ciasta i komory wypieku

- kontrola zaparowania komory pieca

- kontrola czasu wypieku pieczywa

4.  Badania jakości pieczywa w/g PN

- badanie organoleptyczne w/g tablic ZBPP

- badanie objętości pieczywa

- badanie kwasowości ogólnej pieczywa

- badanie wilgotności pieczywa

- badanie zawartości soli w pieczywie

5.  Sporządzenie atestu jakościowego na pieczywo dla odbiorców zewnętrznych wg wzoru

6. Interpretacja wyników przeprowadzonych analiz dla potrzeb technologii produkcji pieczywa – wnioski technologiczne

7. Testy – sprawdzenie wiedzy

8. Wydanie certyfikatu ukończenia szkolenia

Warsztaty odbywają się 2 etapowe i poprzedzone są:

Zajęciami teoretycznymi: udostępniamy materiały szkoleniowe,filmy i testy na platformie e-learningowej: www.sadkiewicz.edu.pl ( dostęp 24 na dobę)

oraz zajęciami praktycznymi w profesjonalnych laboratoriach kontroli jakości i piekarni.

Wszystkie pomieszczenia posiadają odbiór i zaświadczenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy do: prowadzenia działalności w zakresie przygotowywania posiłków w ramach szkolenia kucharzy oraz organizowania pokazów zewnętrznych - decyzja NR NHŻ. 1192.2014
w sprawie warunków sanitarno–higienicznych w pomieszczeniach przeznaczonych na prowadzenie zajęć szkoleniowych, dydaktycznych w tut. Zakładzie – NHD.5505.2.2.2014

Na zakończenie uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia szkolenia a po zaliczeniu egzaminu pisemnego i teoretycznego podniesienia kwalifikacji.

Zachęcamy do szkoleń
więcej inf. pod nr tel 52 365 05 10, Pani mgr Izabela Szatlach

 

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij