Lubelskie smaki 2015
A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkęXII edycja Konkursu „Lubelskie Smaki 2015”, pod hasłem „Kuchnia polska”, była realizowana pod patronatem Marszałka Województwa Lubelskiego oraz Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, według zasad regulaminowych Euro-Toques International, a także przepisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum” Stanisława Czarnieckiego.
Celem głównym konkursu było:
- promocja polskiej sztuki kulinarnej poprzez niezwykłe smaki, charakterystyczne między innymi dla Ziemi Lubelskiej,
- kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o kulturze polskiej i tradycji kulinarnej regionu,
- doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności kucharzy,
- podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy pomiędzy firmami związanymi z gastronomią,
- promocja regionu lubelskiego.
Konkurs adresowany byłdo profesjonalistów, czyli pracujacych kucharzy z terenu Polski, bez względu na zajmowane stanowisko i wiek.