Przejdź do treści

Konferencja Jakość mąki, pieczywa, produktów regionalnych

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

                                                                                                                                                      

 

           

STOWARZYSZENIE NA RZECZ NAUKI I TECHNOLOGII ZBÓŻ

National Association For Cereal Science And Technology

ICC POLSKA

przy współpracy z

URZĘDEM MARSZAŁKOWSKIM WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO

INSTYTUTEM TECHNIK WYTWARZANIA UTP W BYDGOSZCZY

ZAKŁADEM TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI WTiICH UTP W BYDGOSZCZY

ZAKŁADEM BADAWCZYM PRZEMYSŁU PIEKARSKIEGO Sp. z o.o. BYDGOSZCZ

SPIŻARNIĄ KUJAWSKO-POMORSKĄ klaster spółdzielczy

ZAPRASZA

na

KONFERENCJĘ NAUKOWO-TECHNICZNĄ

IV MIĘDZYNARODOWĄ

nt.:

Jakości mąki, pieczywa, produktów regionalnych

(the quality flour, bread, regional culinary)

Nauka dla praktyki

w dniach 20 - 21 maja 2015

Miejsce konferencji:

I dzień  Auditorium NovumUTP Bydgoszcz, Al. Prof. S. Kaliskiego 7 (Fordon)

II dzień  Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.

Bydgoszcz, ul. Startowa 2

 

Patronat Honorowy: 

Piotr Całbecki

Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Prof. dr hab. inż. dr h.c. Antoni Bukaluk

JM Rektor Uniwersytetu Technologiczno Przyrodniczego Bydgoszcz

 

Komitet Naukowy:

Prof. dr hab.inż. Kazimierz Sadkiewicz                         President ICC-Polska

Prof. dr hab.inż. Józef Flizikowski                                  W-ce President ICC-Polska/UTP

Prof. dr hab.inż. Janusz Hermann                                  W-ce President ICC-Polska/UTP

Prof. dr hab.inż. dr h.c. Bogdan Żółtowski                   Dziekan WIM UTP

Hon. Prof. dr Helmut Glattes                                          ICC-Austria

Prof. dr hab.inż. Marek Domoradzki                             UTP Bydgoszcz

Prof. dr hab.inż. Jolanta Tomaszewska                        UTP Bydgoszcz

Prof. dr hab.inż. Eugeniusz K. Chyłek                           Dyr. Dep. Nauki MRiRW W-wa

Prof. dr hab.inż. Jarosław Diakun                                  Politechnika Koszalińska 

Prof. dr hab.inż. Sławomir Stankowski                         ZUT Szczecin

Prof. dr hab.inż. Tomasz Jankowski                              UP Poznań

Prof. dr hab.inż. Roman Cichon                                     Collegium Medicum UMK

Prof. dr hab.inż. Zbigniew Rzedzicki                             UP Lublin

Prof. dr hab.inż. Wiktor Obuchowski                             UP Poznań

Dr Józef Sadkiewicz                                                        UTP / ZBPP Bydgoszcz

Dr inż. Henryk Piesiewicz                                              Firma HEPI Warszawa

Dr inż. Wiesław Czarnecki                                             Dyr. Dep. Rolnictwa i Geodezji UM

Dyr. mgr inż. Wojciech Górniak                                     IBPRS Warszawa

Dr Grzegorz Russak                                                          Ekspert Związku Woj. RP ds. żywności

 

Komitet organizacyjny:

Dr Józef Sadkiewicz Przewodniczący                           UTP / ZBPP Bydgoszcz

Dr inż. Henryk Piesiewicz                                              W-ce Przewodniczący HEPI Warszawa

Prof. dr hab. inż. Józef Flizikowski                                 Dyr. Instytutu Technik Wytwarzania UTP

Prof. dr hab. inż. Sławomir Stankowski                        ZUT Szczecin

Dr Jacek Sadkiewicz                                                         ZBPP, ICC-Polska

Dr inż. Grażyna Gozdecka                                              Z-d Technologii Żywności UTP

Dyr. mgr Hanna Wygocka                                               Pracodawcy Pomorza i Kujaw

Mgr inż. Konrad Banecki                                                 Firma Chaber S.A. ICC-Polska

Mgr inż. Adam Melkowski                                              ICC-Polska

Mgr inż. Elżbieta Kądziela                                               ICC-Polska / ZBPP Bydgoszcz

Patronat medialny

Kwartalnik Naukowo-Techniczny „Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego” Pol. Koszalin

Redakcja „Mistrz Branży” Katowice

Rosmedia, TV Bydgoszcz, Gazeta Pomorska

PROGRAM KONFERENCJI

 

I Dzień

9 30 – 9 45                                       Powitanie uczestników - Prof. dr hab.inż. Kazimierz Sadkiewicz -President ICC-Polska

9 45 – 10 00                     Wystąpienia Gości

 

Przewodniczy - Prof. dr hab. inż. Jolanta Tomaszewska UTP Bydgoszcz

10 00 – 10 15                  Hon. Prof. dr Helmut Glattes Austria

                                 - Długoletnia współpraca  ICC Austria z ICC Polska

10 15 – 10 30            Dr Józef Sadkiewicz UTP/ZBPP

                               - 45 lat Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy.

10 30 – 10 45            Dyr. mgr inż. Wojciech Górniak ZPZiP przy IBPRS W-wa

                                - Perspektywy rozwoju Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa na rzecz branży.

10 45 – 11 00            Dyr. dr inż. Wiesław Czarnecki Dep. Rolnictwa i Geodezji UM Toruń

                                - Promocja żywności wysokiej jakości.

Przewodniczy - Prof. dr hab.inż. Sławomir Stankowski ZUT Szczecin

11 00 – 11 15            Prof. dr hab. inż. Józef Flizikowski Dyr. Instyt. Technik WytwarzaniaUTP Bydgoszcz

                               - Granulometria mąki Graham.

11 15 – 11 30             Prof. dr hab. inż. Tomasz Jankowski UP Poznań

                               - Wzbogacanie pieczywa w mikroorganizmy probiotyczne.

11 30 – 11 45            Prof. dr hab. inż. Roman Cichon Collegium Medicum UMK

                               - Wzbogacanie pieczywa w łatwo przyswajalny wapń.

11 45 – 12 00            Mgr inż. Jadwiga Rothkaehl Prezydent Stowarzyszenia Młynarzy RP, IBPRS W-wa

                                - Wysokie liczby opadania (alfa amylazy) w mąkach i ich wpływ na przydatność technologiczną.

 

12 00 – 12 45            Przerwa kawowa

Przewodniczy - Prof. dr hab.inż. Eugeniusz K. Chyłek Dyr. Dep. Nauki MRiRW W-wa

12 45 – 13 00            Prof. dr hab. inż. Zbigniew Rzedzicki UP Lublin

- Możliwości wykorzystania zbóż niechlebowych w profilaktyce i zwalczaniu chorób cywilizacyjnych.

13 00 – 13 15            Dr inż. Henryk Piesiewicz HEPI Warszawa

                                - Innowacyjne gatunki pieczywa na bazie enzymu transglutaminazy.

13 15 – 13 35            Prelegent z Francji - Fidélisation des salariés en boulangerie-pâtisserie artisanale.

                               - Lojalność pracowników w piekarskich i ciastkarskich zakładach rzemieślniczych.

13 35 – 13 50                   Dr hab. Anna Diowksz Pol. Łódź

                               - Nowe kierunki w wytwarzaniu pieczywa bezglutenowego.

Przewodniczy - Dr Grzegorz Russak Ekspert  Związku Woj. RP d/s żywności W-wa

13 50 – 14 05            Prof. dr hab. inż. Jarosław Diakun Politechnika Koszalińska

                                - Uwarunkowania technologii odroczonego wypieku pieczywa na kwasach.

14 05 – 14 25            Prelegent z Hiszpanii

                               - Zastosowanie pieczywa czerstwego w piekarstwie hiszpańskim.

14 25 – 14 40             Prof. dr hab. inż. Wiktor Obuchowski UP Poznań

                               - Pieczywo i inne produkty zbożowe jako źródło i nośnik substancji o charakterze prozdrowotnym.

14 40 – 14 55            Mgr inż. Adam Melkowski ICC-Polska

                               - Przyczyny i zagrożenia kadrowe w młynarstwie i piekarstwie.

15 00 – 15 30            SESJA POSTEROWA :

 

Przewodniczy –Dr inż. Grażyna Gozdecka Z-d Technologii Żywności UTP

Mgr inż. Beata Marchand-PMT Trading Sp. z o.o. Warszawa 

- Zastosowanie enzymów nowej generacji w produkcji pieczywa orkiszowego.

Dr Jacek Sadkiewicz ZBPP / ICC Polska

- Minilaboratorium piekarskie – organizacja, wyposażenie.  

Mgr Michał Majcherek, Agro Klaster Kujawy/Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy,

-Nowe modele biznesowe w przemyśle rolno-spożywczym

Dalsze tematy wg napływających zgłoszeń                                                                                         

                                                                                                                            

II Dzień  Wstęp bezpłatny

 

9 00 – 19 00    Przewodniczy - dr Józef Sadkiewicz UTP / ZBPP Bydgoszcz

 

Pokazy plenerowe dla mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego

(na terenie Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego, Bydgoszcz ul. Startowa 2)

 

 

       

 

 

PROMOCJA ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ, REGIONALNEJ I EKOLOGICZNEJ

SPIŻARNI KUJAWSKO-POMORSKIEJ klaster spółdzielczy

w tym:

- stoiska z żywnością tradycyjną,                                                                                                

- pokazy kulinarne Stowarzyszenia Euro - Toques Polska,                                          

- nauka z pokazami wypieku chleba tradycyjnego i regionalnego,

- dla dzieci i młodzieży – pokazy, ciekawostki i eksperymenty Koła Naukowego UTP,

- spotkania grup specjalistycznych.

 

Do udziału w Konferencji Naukowo-Technicznej, IV Międzynarodowej

organizatorzy zapraszają:

 

naukowców, specjalistów, ekspertów, właścicieli - kierowników firm oraz praktyków zbożowców, młynarzy, piekarzy, kucharzy, restauratorów zajmujących się:

- produkcją, przechowalnictwem, dystrybucją i rozwojem jakości zbóż,

- przemiałem, bezpieczeństwem i badaniami jakości mąki,

- produkcją, dystrybucją, konfekcjonowaniem, konsumpcją, bezpieczeństwem,

- badaniami i strategiami jakości chleba,

- produkcją i dystrybucją żywności.

 

Firmy sponsorujące:

1 Sadkiewicz Instruments – ZBPP Sp. z o.o Bydgoszcz

2 Firma PMT Trading Łódź

 

Udział w konferencji :

Dzień I dla uczestników 100 zł /os. (przelewem na konto Stowarzyszenia Bank Millennium nr  55 1160 2202 0000 0000 6087 4977

lub bezpośrednio w dniu konferencji) 

bezpłatny dla studentów

 

Dzień II bezpłatny dla wszystkich uczestników

Rezerwacja hotelu we własnym zakresie.

 

Zgłoszenie uczestnictwa: prosimy przekazać na adres organizatora, e-mail: sekretariat@sadkiewicz.pl,

telefonicznie  nr 52 365 05 10, faxem 52 365 05 1 lub   osobiście w dniu Konferencji

 

Sekretariat konferencji

Sekretarz ICC POLSKA dr  Józef Sadkiewicz

Tel. 52 365 05 10, fax. 52 365 05 17, e-mail: sekretariat@sadkiewicz.pl

Stowarzyszenie ICC POLSKA ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszczy

 

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij