Przejdź do treści

Kuchnia myśliwska pod lupą

KUCHNIA MYŚLIWSKA POD LUPĄ http://kpp.mtp.pl/pl/news/kuchnia_mysliwska_pod_lupa/ Zapraszamy na Master Class Show z dr... A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

KUCHNIA MYŚLIWSKA POD LUPĄ

http://kpp.mtp.pl/pl/news/kuchnia_mysliwska_pod_lupa/

Zapraszamy na Master Class Show z dr Józefem Sadkiewiczem!

Polska Kuchnia Myśliwska – choć znana od setek lat, wciąż dla wielu smakoszy stanowi zagadkę. Problem z dostępem do surowca, niewiedza o tym, jak go przygotować oraz jakimi ziołami i przyprawami podkreślić jego smak powoduje, że rezygnujemy z tej wykwintnej kuchni.

Dr Józef Sadkiewicz i Daniel Jakubiec przedstawią wciąż nieodkryte walory dziczyzny. Podpowiedzą, w jaki sposób przyrządzić ją smacznie i nietuzinkowo. Niech smak i zapach dań potraw kuchni myśliwskiej częściej zagoszczą na Państwa stołach oraz w restauracjach.

Omawiane będą zagadnienia:

  • Historia i charakterystyka polskiej kuchni myśliwskiej.
  • Biologia zwierzyny łownej w relacji do jakości dziczyzny.
  • Kalendarz polowań a jakość surowca.
  • Rodzaje polowań, miejsce i czas pozyskania w relacji do jakości dziczyzny. 
  • Postępowanie z upolowana zwierzyną w łowisku. Dojrzewanie dziczyzny w skórach. 
  • Bielenie dziczyzny- Obróbka wstępna surowca na elementy kulinarne w zależności od przeznaczenia w kuchni.
  • Rosoły (z bażanta, jeleniny, sarniny, daniela), buliony, ekstrakty, galarety, auszpiki.
  • Farsze (do pierogów, krokietów i naleśników) i pasztety.
  • Marynaty, solanki, bejce i zalewy. Szpikowanie i bardowanie.
  • Sosy w kuchni myśliwskiej.
  • Potrawy z mięsa: dzika, jelenia, sarny, daniela i zwierzyny drobnej.
  • Polska kultura tradycyjnego stołu myśliwskiego.

POKAZ ODBĘDZIE SIĘ 25 WRZEŚNIA (PONIEDZIAŁEK) O GODZ. 13.00 W STREFIE KULINARNEGO PUCHARU POLSKI W PAWILONIE 6A.

jozef_sadkiewicz.jpg

Dr Józef Sadkiewicz 

Adiunkt na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej w Zakładzie Technologii Żywności.

Członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska.

Członek International Association For Cereal Science and Technology ICC we Wiedniu

Delegat Narodowy ICC. w latach 2004-2008 pełnił funkcje v-ce Narodowego Delegata Polski w International Association For Cereal Science and Technology  we Wiedniu.

Członek PZŁ - Polskiego Związku Łowieckiego w Bydgoszczy.

Członek BTN - Bydgoskiego Towarzystwa Naukowego.

Członek SITSPOŻ - Stowarzyszenie Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Bydgoszczy

Członek - Związku Pracodawców „ Pracodawcy Pomorza i Kujaw” w Bydgoszczy

Wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej oraz kulinarnej. Towaroznawca-pasjonat żywności z podejściem holistycznym do zdrowia i diet, biotechnolog, zielarz - fitoterapeuta. fizjoterapeuta - masażysta, poszukiwacz i podróżnik, zwiedził ½ świata w poszukiwaniu doświadczenia, wiedzy i smaków.

Prezes i współwłaściciel Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego sp. z o.o. w Bydgoszczy.

Pomysłodawca i organizator zajęć interaktywnych, edukacyjno- szkoleniowychrealizowanych we własnym Instytucie Sadkiewicza-Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego niepublicznej szkole podnoszącej kwalifikacje technologów żywności, kucharzy, myśliwych, piekarzy i nauczycieli. Dzięki tym wszystkim działaniom Instytut pod marką Sadkiewicz z biegiem lat stał się bezpieczną przystanią dla wszelkiego rodzaju działań promujących rynki żywności opartych na lokalnych zasobach surowców w  branży piekarskiej i kulinarnej.

W swojej działalności promuje i wytwarza produkty wg. starych receptur. Kieruje się mottem „powracamy do korzeni smaków”, dbając o to, by były zrobione z naturalnych składników, pochodziły od producentów regionalnych oraz z okolicznych gospodarstw. Zaprasza do współpracy ludzi nauki i sztuki: dietetyków, piekarzy, pasjonatów gotowania i sztuki kulinarnej. Jego misją jest zwiększenie zainteresowania producentów i konsumentów żywnością wysokiej jakości.

 

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij